Interviu despre reamenajarea scarii de bloc din Sos Vergului


Din categoria “iata ca se poate”, va prezentam cazul unei asociatii de proprietari a unui bloc de 17 etaje din Bucuresti, care a initiat o reamenajare din propria initiativa

Blocul 15D din Sos. Vergului 67 (vis-a-vis de Bricostore si Cora Pantelimon) este un bloc turn, de 18 nivele (17 etaje plus unul tehnic). Blocul a fost terminat la sfarsitul anului 1977, fiind un proiect de avangarda la data constructiei.

De-alungul timpului s-au facut unele imbunatatiri, dupa posibilitatile acelor vremuri (s-a pus faianta in holurile parter prin ´87), iar dupa ´90, s-au montat doua lifturi noi, moderne si mai sigure decat cele vechi.

Reparatii curente si atat… Intrarea principala a ramas aceeasi, cu aceeasi usa veche, masiva din fier, careia nu-i rezista niciun amortizor, cu deja clasicele gratii din fier, gen fagure, cu o lampa de neon in hol ce accentua impresia de intrare in pestera…

Intrarea a doua a fost pur si simplu suprimata…A fost inchisa si folosita pe post de spatiu de depozitare de vechituri… La fel si in spatiile din subsol, desi in subsol sunt spatii generoase, inclusiv camere atelier, din care una cu grup sanitar.

 


Datorita inaltimii si pozitiei blocului, acesta a prezentat o mare atractie pentru firmele de comunicatii , care au dorit sa-si monteze antene pe bloc si sa inchirieze spatii disponibile la ultimul nivel. Astfel , blocul a inceput sa beneficieze din anii ´90 de venituri importante din chirii, o afacere profitabila pentru asociatie.

Dar odata cu obtinerea acestor venituri au inceput si disputele in bloc, discutii in adunarile generale, suspiciuni, acuzatii (unele intemeiate, pentru ca la un moment dat asociatia era contributor la SAFI…), plus alte metehne specifice unei economii „de piata”…

 

 

 

1.Din ce surse ati platit costurile reamenajari?

 Asociatia dispunea de fondurile necesare reamenajarilor. Conform Legii 230/2007, fondurile provenite din chirii pot fi folosite pentru reparatii si investitii, nu pentru plata intretinerii, iar asociatia dispunea si dispune de astfel de fonduri, aflate in depozite bancare. Membrii asociatiei nu au suportat niciun cost suplimentar la intretinere, toate investitiile si reparatiile find realizate din aceste disponibilitati banesti.


 

 

 

 

2.Cum au reactionat locatarii initial la propunerea dvs?
In prima adunare generala din 2011 s-a aprobat Bugetul de venituri si cheltuieli, inclusiv bugetul pentru investitii (din care 35.000lei pentru reamenajare), desi unele voci murmurate spuneau sa nu schimb „placutele” (vechile placute de faianta, puse de 30 de ani…). Cred ca la inceput nu realizau ce vreau sa fac, nici comitetul nu deborda de entuziasm…

Prima urgenta s-a dovedit a fi intrarea a doua, aflata intr-o stare mizerabila, inchisa si pe post de depozit de vechituri… Avem batrani in bloc, iar unii chiar cu handicap locomotor. Devenise imperios necesara realizarea unei rampe de acces in bloc in beneficiul acestor batrani, dar mai ales al unei persoane ce nu putea fi deplasata decat in carucior.

Am igenizat spatiul, am realizat si o rampa de acces, acoperita cu un covor din cauciuc antiderapant si am inlocuit usa veche cu o usa antifoc, cu bara antipanica. Am montat doua balustrade laterale, lampi de neon noi, inclusiv lampi de urgenta. Astfel am redat functionalitatea acestei intrari si am realizat aceasta facilitate pentru carucioare, constituind totodata si o iesire de urgenta suplimentara.

Dupa aceasta realizare am inceput sa caut oferte pentru usa de intrare principala, gresie, faianta, mana curenta, cutii postale. Totul pe internet. Pentru usi de intrare in bloc oferta este limitata la clasicele usi mesterite din fier… Pana am dat de catalogul firmei HORMAN, usi profesionale, deosebite , dar pentru casa si apartament si scumpe…

Usa de intrare din aluminiu cu termopan, cu deschidere dubla, maner antipanica si geamuri sablate este o realizare de exceptie si a costat mai putin decat multe din usile din catalog… Am schimbat usa si deja trebuia sa hotaram asupra gresiei si faiantei. Cand ne-am descotorist de vechea usa metalica o batrana striga sa nu o dam, ca o s-o punem la loc….

Cu faianta a fost mai usor, stiam ce vreau. Dupa ce vazusem zeci de feluri de faianta in diverse magazine, m-am hotarat pentru faianta Travertin, lucioasa , culoare bej. Cu gresia a fost cel mai greu…. Era scumpa cea pe care as fi vrut-o , trebuia sa ma incadrez si in buget , sa fie de calitate, rezistenta, si sa evit acuzatiile de lux… Am vazut multe, foarte multe tipuri, am prezentat poze comitetului, am facut multe drumuri cu cei mai entuziasti dintre membrii comitetului sau cu administratorul pentru a alege cea mai buna varianta. Am facut chiar si o proba cu acid…(cu acordul responasbilului de stand) si ne-am hotarat: gresie maro deschis tip Travertin. Mai scumpa, dar s-a potrivit perfect cu faianta si cerintele noastre.


3.Ce dificultati ati intampinat pe parcurs?
Cum au reactionat locatarii? Hmm…..unii se bucurau ca schimbam…altii au chemat politia, ne-au reclamat la primarie, la Inspectia de Stat in Constructii… Au venit, au vazut ca totul e in regula,  si au plecat….( doar pe mester l-au intrebat daca avea contract de prestari servicii cu asociatia, si bineinteles ca avea…).

Si am mers inainte, am terminat holul mic si deja era cu totul altul aspectul intrarii…. Au inceput incurajarile din partea locatarilor .

Totusi, desi aveam buget aprobat si totul era in regula, aveam sentimentul ca nu toti apreciaza si, efectiv, am simtit nevoia unei consultari inainte de de a continua si in holul mare… Vroiam sa fac ceva pentru locatari, nu impotriva lor. Asa ca am intocmit o lista de semnaturi si, impreuna cu unii membrii din comitet, am stat o zi intreaga in hol si la intrare pentru strangerea de semnaturi, pro sau contra…

Spre satisfactia noastra, pana seara am avut semnaturile a peste 80% din membrii asociatiei pentru continuarea lucrarilor (doar 3 impotriva..), chiar si cei care initial au fost impotriva si au reclamat au semnat pentru continuarea lucrarilor !


4.Ce anume ati decis sa schimbati in spatiul pe care l-ati reamenajat si de ce?

Entuziasmul devenise cvasi-general… Desi bugetul initial mi-ar fi permis reamenajarea holului mare, pana la lifturi, fara holurile din spate, acum imi cereau sa fac tot….. Adica sa placam cu gresie si faianta toate holurile din parter, inclusiv cele de dupa lifturi, sa schimb si cea de a doua usa si tot ce mi-am propus, inclusiv amenajarea / igienizarea etajului 18 care include si sala de sedinte.

Am convocat o Adunare Generala extraordinara pe tema continuarii lucrarilor, iar membrii asociatiei s-au aratat entuziasmati de lucrari, au aprobat in unanimitate tot ce realizasem pana in acel moment si au suplimentat bugetul pentru a continua reamenajarile in toate holurile din parter si in spatiile de la et. 18.

5.Ce v-a motivat sa continuati?
Am fost tot timpul constient ca ceea ce fac este in beneficiul tuturor si acest lucru se va concretiza in cresterea gradului de confort si civilizatie in bloc, ca locatarii vor aprecia lucrarile efectuate. Am avut o mare satisfactie cand incepusem sa aud pareri de genul „in sfarsit, s-a realizat ceva si se vede..”  Locatarii erau multumiti.

Eram cu totii mandri de uimirea si aprecierile celor care veneau in vizita, care comparau intrarea in bloc cu una de la vreun sediu de mare banca sau minister… Sau de trecatorii de pe strada care se opreau in dreptul intrarii si priveau in hol cu admiratie… Personal, eram multumit de realizare, de calitatea lucrarilor si surprins de multitudinea de incurajari si felicitari primite , dupa ce am avut un debut asa de furtunos al lucrarilor… Daca nu ar fi fost acele probleme de inceput, as fi realizat si un fel de tablou simplu, din piatra naturala pe un perete din hol, dar sunt foarte multumit ca lucrarea a a fost dusa la bun sfarsit si a fost pana la urma atat de apreciata de locatari. Am cumparat si tablouri ce reprezinta aspecte din Bucurestiul de altadata, cu intentia de a le monta in holurile din parter. Pana la urma s-au montat in sala de sedinta, dar poate vom monta altele in holuri…


6.Cat au durat lucrarile de executie? 

Lucrarile au inceput la sfarsitul lunii septembrie 2011 si in ianuarie 2012 am terminat lucrarile la parter. Apoi am trecut la amenajarea/ igienizarea salilor de la etajul 18 si a subsolului.  Am avut parte de un mester deosebit de bun profesional si foarte serios si entuziast.

Tot in cursul anului  2011, in vara, am montat lampi de urgenta cu acumulatori pe toate holurile , palierele, scari interioare si la et.18 si in subsol. S-au dovedit deosebit de eficiente in cateva momente cand s-a intrerupt alimentarea cu energie electrica a blocului, asigurand o iluminare excelenta in toate spatiile in care s-au montat.

S-au realizat si montat porti noi pentru curtea interioara, similare celor din fier forjat (cele vechi erau intr-o stare jalnica..).

Toata activitatea a fost cat se poate de transparenta. Toate sedintele de comitet au fost deschise, orice membru al asociatiei putand participa la sedinte, iar deciziile au fost luate tinandu-se cont de parerea tuturor celor prezenti, chiar daca nu erau membri ai comitetului.


7. Unde putem accesa mai multe informatii despre ceea ce ati realizat?
Pentru o mai buna informare a membrilor asociatiei am realizat si un site in care membrii asociatiei pot vizualiza lista de intretinere curenta sau din arhiva, bugetele si executia acestora,  rapoartele de activitate, informatii legate de reabilitarea termica si  problemele curente ale blocului (www.vergului67.ro ).

Cred ca am reusit sa multumim majoritatea covarsitoare a membrilor asociatiei prin ceea ce am realizat, lucru evidentiat in mod clar la ultima adunare generala, cand au propus si aprobat in bloc si in unanimitate tot comitetul pentru inca un mandat.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Imi face placere sa intru intr-un spatiu cu aspect civilizat, oricare ar fi acesta, iar initiativa dvs. de a promova reamenajarea scarilor de bloc prin proiectul Remodelarea spatiului comun la bloc este cu adevarat de admirat si merita tot sprijinul necesar pentru popularizare si implementare. Pe site-ul nostru am prezentat realizarea dvs. de exceptie din I.C.Bratianu 44, sub titlul „Si altii reamenajeaza”, pentru care meritati felicitari calduroase.

Sa speram ca tot mai multe asociatii vor proceda la imbunatatirea aspectului intrarilor in bloc, astfel incat acestea sa devina spatii civilizate, moderne , demne de secolul XXI.

 

Costel Ungureanu

Asociatia Civila a Proprietarilor TURN 78

Presedinte

 

Leave a comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *